Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2021 12:18 - Ядрена Австралия и високата цена на съюзничеството й с англосаксонците
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 645 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 20.09.2021 22:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Раздробяването на колективния Запад

/Поглед.инфо/ Австралия, континент-държава с население от 25 милиона, разположена там долу, в самия край на географията, обикновено е в периферията на световната политика, като не влиза много често в световните новини. И Джо Байдън, говорейки за съвместното изявление на САЩ, Великобритания и Австралия относно създаването на нов съюз на трите държави, не можа да си спомни името на австралийския премиер Скот Морисън, наричайки го „човекът от противоположната страна на глобуса”.


На 16 септември новинарските емисии разпространиха новината, че австралийският флот ще получи поне осем подводници с ядрен двигател, които да бъдат построени в корабостроителниците в Аделаида. Това „ще осигури на Австралия безпрецедентни военни способности и ще изисква значително увеличение на разходите за отбрана“. Разходите за изграждане на нови подводници са над 90 милиарда австралийски долара (65,9 милиарда долара).

Осем ядрени подводници са приблизително толкова, колкото френските и британските флоти имат в състава си, а Индия все още има едва две ядрени подводници (една от тях е атомната подводница “Нерпа”, отдадена под наем от Русия за 10 години), още 5 са в процес на изграждане или планирано за изграждане ...

Съединените щати и Великобритания ще помогнат на Австралия да придобие флот с ядрени двигатели чрез тристранно споразумение за формиране на ново партньорство за сигурност, наречено АУКУС..

Австралийският премиер подчерта, че партньорството с АУКУС е „най-голямата инициатива за сигурност“ от 1951 г., когато е създаден Австралийско-американско-новозеландския военен алианс (АНЗУС). „Както знаете, единствената страна, с която САЩ традиционно споделят този вид атомни технологии, е Великобритания. И това споразумение датира от 1958 г. Ние добавяме Австралия към това партньорство “, заяви служител на администрацията на САЩ.

Стана известно също, че споразумението предвижда създаването на бази на ВВС и ВМС на САЩ в Австралия. И всичко това е срещу Китай. Конфронтацията с китайската суперсила е определена от администрацията на Байдън като основна външнополитическа задача на САЩ в историческа перспектива.

Всички членове на новия съюз са англосаксонци. Тоест, съюзът на три държави, разположени в различни части на земното кълбо, се основава на тяхната езикова и културно-историческа близост, датираща от времето на създаването на британската колониална империя.

Австралия отдавна е независима държава, но има много определена връзка с бившата метрополия, което обикновено се забравя: главата на австралийската държава е кралица Великобритания Елизабет II (където нейните функции се изпълняват от генерал-губернатора, назначен от кралицата измежду местни политици по предложение на австралийското правителство)

Великобритания запазва огромно влияние върху бившите си "бели" колонии. Разузнавателната общност “Петте очи” на англоговорящите страни активно работи, която освен САЩ, Великобритания и Австралия включва Канада и Нова Зеландия. Всички тези страни никога не са избягвали участието си в големи и продължителни военни кампании през последните две десетилетия (Ирак и Афганистан). Канбера подкрепя всички антикитайски демарши на Вашингтон, които доведоха до въвеждането на икономически санкции от Китай срещу Австралия.

Трябва да се отбележи, че този подход не се споделя от всички в Австралия; антимонархическите настроения в страната са силни. През 1999 г. в Австралия се проведе референдум, по време на който 45% се обявиха за републиканска форма на управление и прекъсване на последните (според конституцията) връзки с Великобритания.

Гореспоменатият говорител на американската администрация подчерта, че това е фундаментално решение, което „силно обвързва Австралия със САЩ и Великобритания за поколения“.

Създаването на „Англосаксонския съюз“ също показва, че „Западът“ е разпокъсан и интересите на различните западни сили все повече и повече ще съвпадат с глобалните интереси на САЩ.

Ето и поредната проява на новата тенденция. Едновременно с провъзгласяването на АУКУС Австралия анулира споразумение с Франция за изграждането на подводници. Нарушеният договор е сключен през 2016 г. и предвижда изграждането на 12 дизелови подводници на стойност около 40 млрд. долара.

Реакцията на Франция беше незабавна: „Това наистина е удар в гърба. Създадохме отношения на доверие с Австралия. Това доверие е подкопано. И днес съм ядосан, с голямо чувство на горчивина във връзка с прекратяването на този договор. Съюзниците не действат така “, каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. На следващия ден Франция отзова своите посланици от Вашингтон и Канбера. Оттеглянето на посланика в дипломатическата практика е един от най-суровите демарши, демонстриращи изключителната степен на недоволство от действията на „приемащата страна“.

И веднага последва продължение на тази тенденция (фрагментация на колективния Запад): няколко часа след обявяването на създаването на АУКУС, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поиска да се ускори развитието на отбраната на Европейския съюз. Тя подчерта, че обединението трябва да има достатъчна воля да използва военни инструменти в международните отношения без помощта на САЩ и НАТО.

от Антон Каневский 



Гласувай:
6



1. bojinkata - Австралия се отказа и от договора за ...
20.09.2021 18:23
Австралия се отказа и от договора за френските самолети! 30 милиарда! Ще купува Ф-35!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824229
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16464
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031