Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2014 20:43 - ДЕСЕТКИ ГРАЖДАНИ ОБЖАЛВАХА РЕШЕНИЕТО НА СОС ЗА ТРАМВАЙ "БЕЗУМИЕ"
Автор: obshtestven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2058 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Десетки граждани обжалваха решението на СОС за Трамвай „Безумие”

Решени сме да се борим до край срещу проекта”, твърдят жителите от Дианабад и Изгрев

Десетки жалби от граждани на Изгрев, Дианабад и граждански организации засипаха Софийския Административен съд. Обжалвано бе решението на СОС за приемане на Подробен план на част от Борисовата градина за преминаването на трасето на Трамвая, наречен от хората „Безумие”. Битката срещу проекта продължава година и половина. Общината и гл. арх. решиха да не се съобразят с протестите на хората, категоричните данни от обществените обсъждания, десетките жалби, подписки и др.

Правителството „Орешарски” в последните си заседания също нанесе удари в гръб на протестиращите граждани, дарявайки терена от парк „Борисова градина” (държавна собственост) на Столична Община. Моментът за применате на решението на СОС и на МС бе избран съвсем предвидливо  – в средата на лятото, когато много граждани, а и журналисти са в почивка или съсредоточени върху предстоящата оставка на кабинета.

Също толкова любопитна бе ситуацията в комисията по Околна среда на СОС, където решението за трамвая бе прието с 5 на 4 гласа. Гласовете бяха само тези на ГЕРБ, а всички останали политически сили гласуваха заедно срещу това решение (ДСБ, НДСВ и БСП). Очаквахме решението да бъде отменено от кмета на столична община г-жа Йорданка Фандъкова, към която пуснахме жалба веднага след взимането на решението от 24-ти юли. За съжаление, не последва никаква съществена реакция от нейна страна. Поради тази причина, проектът бе обжалван в съда, където разчитаме, че истината ще излезе наяве. И че след това ще бъдат образувани административни производства за търсене на наказателна отговорност на виновните лица.

Безпрецедентно е продължаването на процедурата по ЗОП при продължаващи и тепърва започващи дела срещу проекта. В понеделник 18-ти август бяха отворени офертите, което ще изправи градът ни пред ситуацията – дори да бъдат отменени в съда обжалваните Подробни Устройствени Планове и европейското финансиране да бъде прекратено, СОС да гласува теглене на заем или плащане на неустойки на спечелилата фирма. В този случай ние ще настояваме да бъдат съдени виновните административни лица и от тях да бъдат взети необходимите 20 млн. лв, колкото е стойността на обществената поръчка.

„За нас това е доказателство, че общинарите работят срещу интересите на гражданите и в услуга на определени кръгове от фирми”, коментираха жители на кварталите. „За нас е абсурдно да се реализира проект с европейски средства срещу интересите на гражданите с откровено тоталитарни методи, поставяйки хората пред свършен факт.”

image




Гласувай:
1



1. injir - Има едни пари, които трябва да се ...
25.08.2014 21:18
Има едни пари, които трябва да се откраднат и затова спешно трябва да се строи нещо, че да има с какво да с е заглавичкват хората... Накратко - да се будалкат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: obshtestven
Категория: Лични дневници
Прочетен: 665407
Постинги: 188
Коментари: 83
Гласове: 99
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930