Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2014 18:13 - СИГНАЛ ОТ 70 СТРАНИЦИ ДО СОТИР ЦАЦАРОВ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТЕЖКОТО СЪСТОЯНИЕ НА БДЖ
Автор: obshtestven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3068 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.04.2014 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

СИГНАЛ ОТ 70 СТРАНИЦИ ДО СОТИР ЦАЦАРОВ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТЕЖКОТО СЪСТОЯНИЕ НА БДЖ



Първи Частен Синдикат подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и до председателя на ДАНС Владимир Писанчев с искане да се извърши проверка за финансовото и икономическо състояние и да се потърси наказателна отговорност от всички длъжностни лица за максимален изминал период от време до настоящия момент които доведоха до тежкото финансово и икономическо състояние на „Холдинг БДЖ” ЕАД, „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и „БДЖ-Товарни превози” ЕООД.

Изискани са справки за задълженията към доставчици; кредити, заложени активи в полза на кредиторите; сключени договори за обществени поръчки; продажба на неоперативни активи, земи, терени, вагони, съоръжения, скрап;  покриване на задължения към ДП „НКЖИ” чрез „дълг срещу собственост”, натоварващи във финансово отношение и ДП „НКЖИ”.

Специално място заемат преговорите за замяна на дълг срещу собственост на БДЖ (дружеството, опериращо с подвижния състав) към НК ЖИ (дружеството, опериращо с жп инфраструктурата, включително жп гарите, където БДЖ заплаща наем). На тезгяха са почивните станции в Кюстендил, Паничище, Саботковци и др. Убеждението е, че подобна мярка не само няма да подобри състоянието на Холдинг БДЖ ЕАД, но ще го лиши от възможности за допълнителни приходи, каквито получават всички европейски железници от имотите, които притежават.

Дългът на БДЖ към Национална Компания Железопътна Инфраструктура – около 100 млн. лв. е натрупан в значителната си част и заради безпрецедентно високите инфраструктурни такси, за които България бе заплашена със санкции от ЕК. До 2012г. таксата за 40-тонен вагон между Свиленград и Драгоман бе 96,60 лв., а дневната винетка на 40-тонен ТИР – 20 лв. В този случай за конкуренция между видовете транспорт не може да става и дума, тъй като дори и българския клон на немските железници у нас предпочита да вози значителна част от товарите си с ТИР-ове. Да не говорим за тежките катастрофи по пътищата, разрушената пътна инфраструктура, замърсяването и задръстванията, които се заплащат от джоба на българския данъкоплатец, защото е очевидно, че винетките не покриват в необходима степен тези разходи. В Швеция например, жп инфраструктурната такса е 0 евро с цел да се насърчи най-екологичният и ефективен транспорт. Като това помага и на частните жп оператори.

В сигнала е поискан и договорът за обществена услуга между „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и МТИТС; брой пътнически вагони в експлоатация към настоящия момент; брой пътнически спални вагони в експлоатация към настоящия момент; договор за лизинг за дизелови и електрически мотриси „Дезиро”, справка за необходимия експлоатационен персонал, съгласно действащия график за движението на влаковете и Кодекс на труда;

Друга информация, която е изискана е справка за последните шест години за извършени ремонти във вагонни заводи и вагонно-ремонтни цехове и финансовите средства, вложени като инвестиция; за последните пет години новозакупени локомотиви, извършени средни, подемни и капитални ремонти в предприятия външни на БДЖ; за последните пет години новозакупени локомотиви, извършени средни, подемни и капитални ремонти в предприятия вътрешни  на БДЖ,.

Втора точка от сигнала касае сключването на новите Колективни трудови договори в дружествата и дискриминационни текстове, включени в тях, както и други казуси, свързани с действията на синдикални организации и ръководството на дружеството.

„ПЪРВИ ЧАСТЕН СИНДИКАТ” настоява незабавно да бъдат отстранени от длъжност Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията като принципал на Холдинг БДЖ ЕАД и Председателят на съвета на директорите на „Холдинг БДЖ” ЕАД, която при едно предишно правителство като зам. Министър на транспорта е участвала в реализирани задължения за БДЖ от 300 милиона лева при закупуване на мотрисите „Дезиро”, необходима мярка за предотвратяване фалита и разрухата в Дружествата.

Копие от сигнала е изпратено и до президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо.


Уважаеми читатели, предоставяме на вашето внимание примери от чужбина, където дейността на железниците е разширена и се използва както за допълнителни приходи, така и за маркетингова и PR стратегия. Такива са железниците на Германия (Deutsche Bahn), която разширява своята дейност с предоставяне на услугата – велосипеди под наем в цялата Федерална Република (http://www.bahn.de/p/view/service/fahrrad/call_a_bike.shtml ); компанията притежава магазини за сувенири и хранителни стоки; напоследък дружеството изгражда система за електромобили под наем и необходимите места за зареждането им. Компанията издава собствено списание (http://mobil.deutschebahn.com/ ). Гарите в Германия се превръщат в търговски центрове. За DB Schenker - просто няма какво да коментираме (https://www.dbschenker.com/ho-en/start.html ).

В Австрия държавният жп оператор (OBB) притежава най-голямата автобусна компания PostBus (http://www.postbus.at/en/ ), а също така е и най-големият собственик на недвижими имоти в страната; има отделно дружество, което се грижи за управлението им ЦBB-Immobilienmanagement (Недвижимости), притежава и лифтово съоръжение OBB Weisssee Seilbahn

Годишният приход от имоти на Швейцарските железници ежегодно е над 300 млн. франка.

За следващия програмен период нито правителството "Борисов", нито това на "Орешарски" пожелаха БДЖ да бъде посочено като бенефициент по Оперативните програми на ЕС.

Напомняме, че Словашките Железници имат същия дълг като БДЖ в общ размер на 360 млн. евро, но са получили финансиране от над 400 млн. евро по Оперативни програми, с които са рециклирали и закупили нов подвижен състав и са модернизирали своите ремотни бази.

Всичко, посочено до тук показва абсолютната антижелезопътна политика на българските правителства в последните повече от 25 години. Още повече, че министрите на транспорта са принципали и назначават ръководствата на БДЖ и НКЖИ, което нарушава директивата за автономност на железопътните предприятия.

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: obshtestven
Категория: Лични дневници
Прочетен: 666285
Постинги: 188
Коментари: 83
Гласове: 99
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930