Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2013 18:41 - СТОЛИЧНА ОБЩИНА РЕЖЕ НА СКРАП ГОДНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
Автор: obshtestven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2123 Коментари: 0 Гласове:
2



По повод скорошното изявление на зам. кметът по транспорта Любомир Христов за пускането на 50 нови тролейбуса, 20 нови трамвая и 126 нови автобуса от Нова Година в София, Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт изразява несъгласието си с политиката на Столична Община за подмяна, а не увеличаване на подвижният състав на градския транспорт в столицата. От изявлението става ясно, че новите возила ще подменят старите, но бройката превозни средства ще остане същата. За нас е абсурдно бройката трамваи и тролейбуси в София да остава непроменена от 1989-та година насам, въпреки почти удвоеното население на столицата. Трамваите в момента са 280 като всичките са „в изправност и експлоатация”, както става ясно от писмо на г-н Христов до инициативата (СО – 94-Г-36 (7) 07.05.2013г.). За съжаление от писмото става ясно, че делнично се движат едва 162 трамвая и 34 ремаркета, което показва, че не се използва пълният капацитет дори на съществуващия сега подвижен състав. Настояваме Столична Община да предостави публично данни за състоянието на превозните средства в градския транспорт, защото считаме, че и немалка част от автобусите, които са на по-малка възраст поради липсата на поддръжка са в изключително тежко състояние. За нас е неприемливо да не се търси решение с рециклиране на наличния състав, както и ремонт на самата инфраструктура (релсовият път, който е в окаяно състояние на много места в столицата, от където идва и „тракането” на трамваите) и закупуване на нови превозни средства за УВЕЛИЧАВАНЕ, а не само ПОДМЯНА на подвижен състав. Безобразие и безхаберие би било рециклираните наскоро превозни средства като тролейбуси „Икарус” и уникални български трамваи да бъдат нарязани на скрап, както това се е случвало многократно в миналото.

Напомняме на зам. кмета по транспорта, че Милано запази своите „СТАРИ И ТРАКАЩИ” трамваи на възраст повече от 80 години (в София, най-старите в движение са на 30 – 35 години), общината ги ремонтира и те се движат безпроблемно по улиците на града и днес, а и са изключителна туристическа атракция. Във Виена, освен новопроизведени трамваи се движат и такива на повече от 30 години.

Напомняме, че многократно сме предлагали, ако се предцени, че на София толкова много не й трябват „старите” превозни средства, да ги предостави на други градове в страната безвъзмедно, защото всички общини изпитват остра нужда от превозни средства за обществения транспорт, заради нищожните средства, които се отпускат за обществен транспорт повсеместно у нас.

Настояваме, г-н Христов да покаже пред всички граждани в какви условия са гарирани превозните средства в депата и гаражите и как единственото изцяло покрито депо „Клокотница” е затворено, а в останалите депа и гаражи („Банишора”, „Красна поляна”, „Земляне”), повечето превозни средства стоят НА ОТКРИТО и корозират.

image




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: obshtestven
Категория: Лични дневници
Прочетен: 665339
Постинги: 188
Коментари: 83
Гласове: 99
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930