Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2013 13:34 - Пълна липса на политика за енергийна ефективност в транспорта
Автор: obshtestven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2235 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пълна липса на политика за енергийна ефективност в транспорта

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт направи достояние на широката общественост материали за енергийната ефективност и кой сектор потребява най-много енергия. От инициативата настояват да се прекрати манипулацията и подвеждането на българското общество относно понятията енергоефективност, саниране и др. От графиките е видно, че най-много енергия отива в сектор Транспорт, а не в домакинствата. Доклад на ЕС от настоящата 2013г. говори, че България е една от държавите с липсваща стратегия относно енергоефективността в транспортния сектор на национално ниво.  Общата оценка за България по критерия „амбициозност на представената политика” е „по-скоро ниска”. В транспортния сектор се споменава нуждата от подобрение на обществения транспорт, както и от подобряване на управлението на мобилността.

От всички потребителски сектори в доклада, експертите виждат най-голям пропуск от гледна точка на енергийната ефективност при транспорта. Важно е да се отбележи, че страни с много добре развит обществен транспорт, се критикуват най-вече по отношение на транспорта и смятат, че не е направено достатъчно в този сектор. Във Великобритания, където железниците са приватизирани, експертите коментират, че липсва съгласувана политика по отношение на обществения транспорт и автомобилите все още са водещи. Те посочват, че цената на железопътния транспорт е твърде висока и няма стратегия за нейното понижаване.

Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт изразява позицията, че в България продължава да се развива най-енергоНЕефективният транспорт – автомобилният и строителството на аутобани, което ни поставя в тежка зависимост от вноса на горива и прави нашата икономика неконкурентноспособна, а държавата и гражданите продължават да обедняват, заради високите външни разходи, които плаща цялото общество.

Крайна консумация на енергия по сектори:
33%
- Транспорт
27% - Домакинства
24% - Индустрия
13% - Услуги
2% - Земеделие
image
image

За последните 5 години сектор транспорт увеличава своя дял от 31 на 33% от общата енергийна консумация.

До кога ще говорим за монопол (олигопол) на ЕРП-тата, които имат оборот от 3 млрд. лв. годишно, а няма да говорим за най-големия монополист с оборот от 10 млрд. лв. годишно?





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: obshtestven
Категория: Лични дневници
Прочетен: 662159
Постинги: 188
Коментари: 83
Гласове: 99
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031