Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2015 16:15 - ПОДПИСКА СРЕЩУ СПИРАНЕТО НА ВЛАКОВЕ И НА ЦЕНТРАЛНА ГАРА
Автор: obshtestven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2016 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.01.2015 00:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт се включи в подписката срещу предвиденото спиране на 140 влака. Формулирани са още няколко искания: ЗА подобряване на условията за пътуване с БДЖ чрез провеждането на анкетни проучвания сред пътниците и жителите на населените места, през които преминават железопътни линии; ЗА реновиране/рециклиране на съществуващия подвижен състав; ЗА политика за увеличаване дела на железопътния транспорт като най-екологичен, енергоефективен и безопасен; ПРОТИВ закриването на железопътни линии, гари и спирки.

За нас е абсолютно неприемливо втората най-зависимата от вноса на петрол страна в ЕС 28 след Кипър; държавата, чиито бюджет зависи в най-голяма степен от акциза на горивата; страната, която е на 3-то място в света по смъртност от мръсен въздух; държавата, която е на едно от челните места в ЕС по брой загинали при ПТП на 1 000 000 жители; страната, където цели региони са обезлюдени, поради липса на елементарни условия за живот, включително удобен и достъпен обществен транспорт, да води политика за съкращаване на железопътните превози и допълнително влошаване на транспортното обслужване.

Абсурдно да се говори за „губещи” железопътни линии, а да не се коментира дали има „печеливши” шосета и че на практика, българските данъкполатци плащат за поддръжката както на железопътни, така и на асфалтови пътища, а винетните такси за автобусите са 15 ПЪТИ (!!!) ПО-НИСКИ от инфраструктурните такси за вагоните.

Считаме, че съкращаването на служители не само няма да реши проблемите, но още повече ще задълбочи кризата. Вече имаме горчив опит от последното масово съкращение, което доведе до закриване на гари, до липса на системна поддръжка на железопътния състав и до липса на контрол върху безопасността както на инфраструктура, така и на превози.

За нас е неясна и непрозрачна методиката за премахване на влаковете – уж се твърди, че ще бъдат слабо населените, а в същност се спират едни от най-натоварените крайградски влакове (дестинации София-Перник, София-Своге и др.). Тъй като няма маркетингови изследвания, на практика новите-стари министри на транспорта и ръководство на дружеството премахват влакове на случаен принцип. Носят се слухове, и че определени влакове се спират, за да бъдат подпомогнати закъсали автопревозвачи (по линията Септември – Добринище се спират 2 от 4 влака). Показателно за липсата на клиентоориентираност е, че решението за спирането на влакове ще се вземе в последния момент. Тове ще създаде допълнително объркване сред пътниците.

Още нещо любопитно – средствата на БДЖ ПП в Бюджет 2015 са орязани с 18%, а бройката влакове се намалява с 23%. Така вероятно накрая на годината дружеството ще се излезе на „печалба”, която ще бъде за сметка на българския данъкоплатец......Дали ще бъдат 170 или 140 млн. лв. компенсация – продължава не е ясно как се харчат тези средства и липсва всякаква прозрачност колко „струва” всеки един влак – неговата експлоатация, разходи за песонал и т.н. Носят се слухове, че част от субсидията на БДЖ не влиза в дружеството, а се пренасочва директно в черни партийни каси.

Припомняме нашата позиция, че продажбите на имоти, сгради и други активи на БДЖ са откровена злоупотреба, тъй като в момента дружеството ползва своите доскоро собствени почивни бази срещу наем. Това на практика означава, че вместо да инвестира в собствена дейност, министерството и ръководството на дружеството предпочитат железницата да върви към ликвидация.

 

Къде още текат подписки:

На гарите Пазарджик, Септември и всички населени места по Теснолинейката „Септември – Добринище”

В Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Велико Търново, Дряново, Трявна, Русе, Павликени, Плевен, Враца, Мездра, Стара Загора, Карлово.

Подписката на Централна гара ще продължи минимум до 31-ви януари.

image
снимка: "Железниците днес" http://trainspotters.tk/page.php?22




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: obshtestven
Категория: Лични дневници
Прочетен: 662138
Постинги: 188
Коментари: 83
Гласове: 99
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031