Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2014 12:46 - ГРАЖДАНИ ИЗПРАТИХА ЖАЛБА ДО КОМИСИЯТА ПО ДИСКРИМИНАЦИЯ СРЕЩУ ПРЕМАХВАНЕТО НА ПЕШЕХОДЕН СВЕТОФАР НА БУЛ. ГЕШОВ
Автор: obshtestven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5849 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.12.2014 21:30


Граждани изпратиха жалба до комисията по дискриминация срещу премахването на пешеходния светофар

На 16-ти декември от 18:00 в Община Красно село - залата на 2-рия етаж ще се състои обществено обсъждане на плановете на Столична Община за премахването на пешеходния светофар на бул. Иван Гешов в София и заместването му с 6 метров пешеходен надлез. (заповедта можете да видите тук: http://www.krasnoselo.net/userfiles/nadlez_geshov.pdf )

По този повод Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт изпрати жалби до представителството на Европейската комисия в София, кметът г-жа Йорданка Фандъкова, комисията за защита от дискриминация.

Ето какво ни написаха от организацията:

Категорично възразяваме срещу този проект на Столична община и считаме, че той представлява открита дискриминация към пешеходците, които са равноправни участници в движението. За нас е абсурдно и недопустимо в момента, когато навсякъде в Европа се премахват подобни пешеходни съоръжения  (най-пресният пример в Ливърпул http://www.northoverhl.com/recentprojects/liverpool_strand.html ) Столична Община, която би трябвало да се стреми да подобрява мобилността на всички граждани, да представя подобен проект.

Изграждането на подобни съоръжения очевидно потвърждава антипешеходната и антивелосипедна политика на администрацията на общината и насърчаването на движението с индивидуален автомобилен транспорт. Още по-смущаващото в случая е, че подобно съоръжение се изгражда пред входа на Университетска Многопрофилна Болница за Активно Лечение „Св. Иван Рилски” в столицата http://www.rilski.com/ . Ние считаме това за открита дискриминация и смятаме, че това съоръжение по никакъв начин не отговаря на изискванията за достъпна градска среда.

Считаме, че изграждането на подобно съоръжение нарушава чл. 4 (2) и чл.6 от Конституцията на Република България, както и Закона за интеграция на хората с увреждания  и по-специално чл.2, чл.3, чл.4, чл.33 и чл.34 http://sacp.government.bg/normativna-uredba/zakoni/integracia-uvrejdania/ . Изграждането на подобно съоръжение противоречи и на приетата Европейска стратегия за хората с увреждания за периода 2010—2020 г. http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=6287&langId=bg

Нашият основен аргумент срещу реализирането на посочения проект и във връзка с казаното по-горе са измерените времена за придвижване през подобен пешеходен надлез и пресичане на ниво „терен” на един и същ булевард в столицата – „Ал.Малинов” в жк. „Младост”. Измерили сме времето за пресичане на здрав човек, човек с двигателни затруднения и преминаването на един автомобил. От резултатите е видно, че 1 здрав човек ще изгуби средно почти 6 часа повече в преминаване на пешеходния надлез в сравнение с преминаването през пешеходен светофар. Ситуацията при гражданите с двигателни проблеми, включително майките с детски колички, хората с багаж и др. е още по-тревожна – загубата измерена във време е почти 10 часа. От своя страна този, които ползва индивидуален автомобилен транспорт ще изгуби едва 3 часа повече при светофарно преминаване. Важно е уточнението, че това е само еднопосочното преминаване. Ако се вземе придвижването в двете посоки (за отиване и връщане), времената се умножават х2. Тъй като няма проучвания, не е ясен и точният общ брой участници в движението, които преминават през светофара пред УМБАЛ „Св.Иван Рилски”, за да бъдат пресметнати в детайли общите загуби на време.

image


(Таблица на времената за преминаване на сходен като натоварване булевард в София - бул. Ал. Малинов)
image

 

Фиг.1 – пешеходен надлез над бул. „Ал.Малинов” – спирка ХМС

image

Фиг.2 Пешеходен светофар на пазара „Пътеките” в жк. Младост


Друг аргумент срещу проекта е свързан с неговата финансова страна, тъй като охраната и поддръжката на подобно съоръжение в столицата възлизат на повече от 40 000 лв. на година.

http://www.segabg.com/article.php?id=458210

 

 Вместо в поддръжката на подобно съоръжение, тези средства могат да се предоставят за подобряване на средата на живот именно за хората в неравностойно положение   
 


 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: obshtestven
Категория: Лични дневници
Прочетен: 662065
Постинги: 188
Коментари: 83
Гласове: 99
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031