Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2014 19:02 - ГАБРОВЦИ АЛАРМИРАТ ЗА ОЧЕРТАВАЩО СЕ ЗАКРИВАНЕ НА ТРОЛЕЙБУСНАТА МРЕЖА В ГРАДА
Автор: obshtestven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2281 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.11.2014 19:03


Габровци алармират за очертаващо се закриване на тролейбусната мрежа в града.

Граждани от Габрово алармират за очертаващо се закриване на тролейбусната мрежа в града. Според тях действащата от края на 80-те години до настоящия момент тролейбусна мрежа е застрашена от ликвидиране, по примера на много други градове в България.

Ето какво разказа един от разтревожените граждани: „при строителството на новото кръгово кръстовище при Консултативна поликлиника още в началото преди започването на строителните работи научих от пресата какви са предвижданията за това кръстовище. В една от точките се споменаваше за поставяне на стълбове за тролейбусна контактна мрежа. По време на строежа забелязах, че се изливат фундаменти именно за такива стълбове и се зарадвах. Кръгът започна да придобива форма, получи и асфалт, и пътни знаци, и тротоари, и озеленяване, но без следа от стълбове. Преди няколко седмици видях, че започват изправянето на малки стълбове, които са само за помощно осветление. Казах си: „Добре, така или иначе бяха направили над 15 фундамента за стълбове. Малко ще е пресилено всички стълбове да са за контактна мрежа. В неделя, минавайки от там видях, че почти всички малки стълбчета са монтирани на местата за големите стълбове.  Това според мен е неспазване на проекта, а и начин за унищожаване на тролейбусния транспорт в града.”

Всичко това се случва и въпреки изричната препоръка в доклад-анализ на Министерството на Транспорта за развитие на тролейбусния транспорт в страната. Документът, в който се коментират всички предимства на тролейбусите е изпратен през 2012г. до всички общини с тролейбусна мрежа у нас. Докладът е подписан от г-н Камен Кичев, който по това време (2012г.) е бил заместник на тогавашния и настоящ министър на транспорта Ивайло Московски. Любопитен факт е, че и настоящият кмет на град Габрово г-жа Таня Христова също е избрана от листата на ГЕРБ. Описаното е ясен признак за сериозно противоречие във вижданията и политиката на членовете на една и съща партия.

Тролейбусната мрежа в „града на мостовете” е изградена в края на 80-те години. Жителите на Общината доброволно са плащали по-високи данъци, за да се съберат средства за изграждане на контактната мрежа. Освен това, с доброволен труд са прокопани каналите за полагане на захранващите кабели.

Ние питаме – противоречат ли действията на общината на тенденцията в цяла Европа, където се запазват и развиват всички видове електрически градски транспорт? Ще има ли официална позиция от страна на г-жа Христова, както и обществено обсъждане, за да могат всички габровци да решават съдбата на тролейбусната мрежа, изградена с техните данъци.

Припомняме, че до момента у нас бяха закрити тролейбусните мрежи в Казанлък (1999), Велико Търново (2009), Пловдив (2012) и Добрич (2014 с оправданието, че „липсват шофьори за тролеите).

image
снимка: Юрий Малер http://ymtram.mashke.org/





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: obshtestven
Категория: Лични дневници
Прочетен: 662166
Постинги: 188
Коментари: 83
Гласове: 99
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031