Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2014 19:33 - СТОЛИЧНА ОБЩИНА НЕХАЕ ЗА ЛОШИТЕ УСЛОВИЯ НА ТРУД В СТОЛИЧЕН ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТ
Автор: obshtestven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3279 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.01.2014 19:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

СТОЛИЧНА ОБЩИНА НЕХАЕ ЗА ЛОШИТЕ УСЛОВИЯ НА ТРУД В СТОЛИЧЕН ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТ

Липсата на приоритетно развитие на обществения транспорт в столицата рефлектира върху служители и пътници

 

Служители на „Столичен Електротранспорт” изпратиха писмо на нашата електронна поща с молба за съдействие и подкрепа.

Оплакванията на служителите са разнородни и доста смущаващи. Едно от тях е, че няма т.нар. „персонални коли” за нощните и първите смени. Придвижването е изцяло за сметка на ватманите и шофьорите. Дирекция „Транспорт” и Столична община не отпускат средства за таксита, а служителите са принудени да се комбинират за превоз с лични автомобили.
Те свидетелстват и за нарушения на трудовото законодателство: „Многократно се случва да работим 3-та смяна и се прибираме по домовете си в 3 часа през нощта. А на следващия ден ни пишат 2-ра смяна, която почва от 12 часа. По този начин нямаме осигурена 12 часова почивка, а ни е забранен престоя в депото и за тези часове не можеш придобиеш адекватност за работа.”

И още:  

„Условията за работа стават все по-невъзможни, договорите се подписват без каквото и да било обсъждане м/у служители, синдикати, компания и община. Търсят се постоянно предпоставки за налагане на глоби и санкции, които надхвърлят надницата за която работим на ден - около 40лв., в зависимост от часовата заработка. А за най-малкия нередовен курс, често пъти не по наша вина (заради задръстванията) се налага глоба на километър, което ще надхвърли многократно надницата ни. Това влиза в сила от нова година.

Ватманите и шофьорите на тролейбуси изразяват опасението си, че по този начин ще бъдат превърнати буквално в крепостни селяни: „Никой не се съобразява,че имаме нужда от почивка и това касае сигурността на хилядите пътници.”

Друг сериозен проблем, който всички пътуващи с обществен транспорт в София забелязват, но притеснява и служителите на „Столичен Електротраспорт” е, че: разписанията се правят така, че няколко линии да минават по едно и също време (примерно,трамваи с номера 1, 6, 7, 8, 10 минават по едно и също време, така от 2-рия пореден насетне, вече не може да бъдем по разписание, а отделно пътниците после чакат по повече време).”

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт настоява Столична Община, зам. кметът по транспорта и отговорните служители да дадат обяснение на поставените казуси и защо липсва диалог със служителите в обществени дружества, които би трябвало да се управляват прозрачно и в интерес на пътуващите и служителите и за увеличаване на дела на обществения транспорт в София.

image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: obshtestven
Категория: Лични дневници
Прочетен: 664880
Постинги: 188
Коментари: 83
Гласове: 99
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930