Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2012 20:25 - Лист с въпроси без отговор за БДЖ
Автор: obshtestven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9396 Коментари: 9 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

До г-н Бойко Борисов

министър-председател на

Република България

 

До г-н Ивайло Московски

министър на транспорта на

Република България

 

До г-н Симеон Дянков

министър на финансите на

Република България

Лист с въпроси без отговор за БДЖ

от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт” (http://www.facebook.com/#!/groups/174323535991493/)

 Уважаеми г-н Борисов, г-н Московски и г-н Дянков,

изпращаме ви това писмо под формата на въпросник във връзка със започналата процедура по приватизацията на БДЖ – „Товарни превози.

Уважаеми господа министри,

  1. Считате ли, че приватизацията на БДЖ – „Товарни превози” ще реши проблемите с железниците в България?
  2. В момента по информация от медиите БДЖ има дългове, надхвърлящи 800 млн. лева. По наша информация БДЖ – „Товарни превози” е печелившата част на българските железници с печалби от 150 млн.лв. годишно. Щом я продадете, дълговете няма ли да останат за БДЖ – „Пътнически превози”, които по принцип се издържат благодарение на товарните превози и няма ли това да доведе до фалит на дружеството?
  3. Българският данъкоплатец ли ще плаща тези дългове на БДЖ, при положение, че печелившата част от компанията ще бъде продадена вероятно за много по-малка сума от тези 800 млн.?
  4. Вярно ли е, че са внесени 60 млн. лева средства на БДЖ, така необходими за ремонт на влаковите състави, на двугодишен влог в Корпоративна Търговска Банка и на какво основание?
  5. Напоследък в медиите се лансират случаи на кражби на гориво в железниците. Защо това се представя като масова практика? Защо не се коментира нищо за разграбването на вагони, локомотиви, релси от различни престъпни банди? В края на 90-те години на миналия век от ЖП Института в Илиянци е изработена система за точен контрол на използваното гориво за всеки един влак. Защо не е внедрена? Каква е ролята на г-н Михаил Краус (син на бившият министър Вилхелм Краус) в снабдяването на железниците с гориво и на неговата съпруга, свързана с фирма „Василка” в почистването на вагоните?
  6. Защо Холдинг БДЖ и Национална Компания Железопътна Инфраструктура са отделени изкуствено, при положение, че те са неделимо цяло (тази абсурдна практика е приета благодарение на бюрократите в Европейския Съюз, но не подобрява ефективността на БДЖ ). Разделянето на железопътната инфраструктура от превозите ги оскъпява минимум с 12 % заради преминаването на паричните преводи между двете компании през банките. Освен това в момента функционират две администрации, вместо да е само една – много по-ефективна, нали това бе една от целите и на министър Дянков – т.нар. „административна реформа”?
  7. Знаете ли, че на гара Илиянци има около 200 ограбени пътнически вагони, всеки от които може да бъде възстановен за около 20 000 лв. с български части в български предприятия за скорости 100 до 160 км/ч? А се съкращават ремонтни работници, унищожават се депа и ремонтни бази. Знаете ли, че поради тази целенасочена политика в компанията, в момента има огромен недостиг на пътнически вагони и това води до обезкървяването на БДЖ и увеличаването на цените, поради ниската рентабилност на влакове с малък брой вагони ?
  8. Защо бяха спрени едни от най-натоварените влакове, а районът на Генерал Тошево например остана без транспортни връзки с останалата част на България (в момента по-удобни са транспортните връзки с Румъния). По наша информация влаковете се движат до Добрич и от там насетне няма никакъв превоз............. На гара Делян например преминават 3 сутрешни влака, но няма нито един дневен. От Казанлък вече няма нощен влак за София.......... (пуснат е отново за летния сезон 2012г., защото просто търсенето е толкова голямо, че автобусните фирми не могат да поемат пътникопотока .........)
  9. Защо бе закрита и демонтирана линията между гара Подуяне и кв. Хладилника в София, при положение, че можеше с минимален ресурс и инвестиции да подпомогне решаването поне от части на проблемите с трафика в столицата, без да е в конфликт с новоизграждащото се метро? Така може да се реши и проблемът с колосалните задръствания около зала „Арена Армеец” при различни спортни и културни мероприятия ако там бъде направена спирка – част от пътниците със сигурност ще предпочетат да не стоят в задръствания и да не пътуват с личните си превозни средства.......
  10. Защо се планира според различни информации закриването на теснолинейната линия „Септември – Добринище”, при положение, че тя е единствен транспорт (особено през тежките зимни месеци) за много планиниски и полупланински селища?
  11. Защо по тази линия не се изпълняват товарни превози?
  12. Вярно ли е, че превозът на 1 тон стока на разстояние от 20 км. чрез БДЖ е 4 лв., а чрез автомобилните фирми – минимум 12-13 лв.????
  13. Кой транспорт е по-екологичен – железопътният или автомобилният?
  14. При кой от двата вида транспорт жертвите са по-малко?
  15. Кой транспорт би бил по-бърз – магистралите с позволена скорост от 140 км/ч (според вашия нов проектозакон). или влакови линии, които само трябва да се поддържат и са с проектна скорост в равнинните райони от 160 км/ч.
  16. Защо през вашия мандат не инвестирахте част от парите за строителството на магистрали, в железопътна инфраструктура, поради което търпим в момента критики от ЕС?
  17. Защо след стачката на служителите на БДЖ от 2011г. се засилиха съкращенията на гаров персонал и на ревизор-вагони, а администрацията продължава да се раздува?
  18. Защо БДЖ не извършва само ремонтите на подвижен състав, а тези поръчки се дават на приватизирани дружества? Според вътрешна информация една машина за подмяна на колесари на вагоните струва 600 000 лв. В момента БДЖ дава свои талиги на частни фирми, за да ремонтират неговите вагони и въпреки това им дължи над 1млн.лв. Не е ли това практика за източване на дружеството? Ако БДЖ закупи две такива машини, няма ли това да намали загубите в перспектива?
  19. Защо в БДЖ от 1986 година не са закупувани нови локомотиви и защо вие през вашия мандат не направихте нищо по въпроса? Друга алтернатива е ремонт и реновиране на стари дизелови локомотиви, които са в излишък и с минимални инвестиции отново могат да покриват скорости до 180 км/ч. Програма за възстановяване е направена още в периода 1992-1995г. Защо не се купуват резервни части за подвижния състав – вагони и локомотиви, а се взимат части от действащи такива и след това те се бракуват и режат за скрап? Какво мислите за това?
  20. Знаете ли колко са препълнени влаковете по линията София – Перник и защо спряхте някои от влаковете по тази линия? Защо по линията покрай кв.Факултето, която е с проектна скорост 160 км/ч от години влаковете се движат с 20 км/ч, вместо да се изгради стена срещу тоновете боклуци и хвърлянето на камъните по влаковете?
  21. Знаете ли колко струва билет за автобус или маршрутка и билет за влак по дестинацията София - Перник?
  22. Знаете ли колко перничани, работещи в София мръзнат всяка зима на Руски паметник и по спирките на бул.Цар Борис ІІІ, чакайки някой да ги вземе.
  23. Знаете ли, че проблемът може да бъде решен с възстановяване на линията между гара Захарна Фабрика и Руски паметник (бившата гара Сердика, унищожена от г-н Стефан Софиянски)? Така в немалка степен ще се намали трафикът от и към западната част на София и ще се улесни пътнико-потока.

 

Очакваме вашите отговори и те ще покажат дали ви интересува съдбата на българската икономика и транспорт и на българите като цяло! Ако не вземете спешни мерки за решението на посочените проблеми като граждани и собственици на Железницата изискваме вашите оставки, поради некомпетентност и безотговорност!!!




Гласувай:
4



1. chavdar01 - БРАВО КОЛЕГА ЗА ПОСТА!
05.08.2012 20:41
АДМИРАЦИИ!
цитирай
2. obshtestven - Благодаря
05.08.2012 20:52
:)
цитирай
3. анонимен - бдж
05.08.2012 22:30
браво.страхотен материал.дано някой ви чуе и обърне внимание.
цитирай
4. анонимен - Съзнателното унищожаване на же...
06.08.2012 15:16
Съзнателното унищожаване на железниците започна при министър Краус още в служебното правителство на Софиянски.
Тъй като министърът имаше интереси в автотранспорта, бяха направени неописуеми безобразия.
1. С решение на МС, беше отнета земя от железниците, за да се построи частната нова автогара, която очевидно печели добре, но в чии джобове отива печалбата...
2. Разписанията на автобусните линии бяха променени така, че десетина минути преди пристигане на пътническия влак, тръгваше автобус в същото направление и обираше пътниците, с цел да се докаже, че железопътният транспорт е неефективен.
3. Подтисна се ролята на БДЖ СПЕД, нароиха се множество спедиторски фирми, които се ползваха с преференции и иззеха функциите на печелившите товарни превози.
4. Унищожиха се много контейнери и така се ликвидира почти напълно изключително удобния контейнерен превоз по БДЖ.
5. Построиха се рампи за обслужване на автомобили чрез превоз по БДЖ, което е екологично решение, но те вече ръждясват неизползваеми, поради изчезването на вагон-платформите.
6. По време на войната в бивша Югославие се извършваше държавна контрабанда с гориво, като вагон-цистерните не се завръщаха в България и все още са в депата на Сърбия. Така се намали възможността да се превозва на по-ниска цена гориво по железницата.
7. Изкуственото разделение на две дружества на бившите Бъгарски държавни железници, скрепено със закон е в ущърб на държавата и нейните граждани.
8. Навсякъде по света, пътническите превози се дотират като непечеливши. Парите идват от събраните такси от автотранспорта, само в България става обратното.
9. През всичките години на преход беше водена деструктивна политика по отношение на железниците и вместо този вид транспорт да се развива и да заема водещо място в съотношението на различните видове транспорт (както е у всички нормални европейски държави), на него му се размахваше пръст и в момента е на доизживяване.
10. Сигурността на пътниците и на товарите е въпрос на късмет, защото не се предоставят пари за ремонти на железния път, съоръженията, както и на подвижния състав.

Може да се добавят още десетки позиции, но има ли смисъл?
Бог да пази решилите се да се качат на влак!

цитирай
5. анонимен - Още един въпрос
08.10.2012 06:53
Какво се случи с икономичните мотриси Siemens? Защо през последните 2 седмици те бяха сменени с композиции от старите 50-годишни вагони, дърпани от също толкова стари, но разточителни магистрални локомотиви? Това не е ли начин за генериране на допълнителни разходи за БДЖ?
цитирай
6. анонимен - сайт платьев
23.10.2012 06:33
Как дела?У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://nikolaevmmm2011.com.ua/user/artikeentem/>купить женские брюки </a> тактический рюкзак купить <a href=http://llan.ru/user/Sposesmefolve/>фото девушек в платьях </a> интернет магазин одежды новосибирск <a href=http://www.pmfa.ro/forum/member.php?action=profile&uid=55574>платья для девочек 2 года </a> интернет магазин красивой одежды ... Хороших Вам покупок!
-====-
<a href=http://online-kamagra.blog.hr/>Buy Kamagra Viagra India </a> - super UK Kamagra Oral Jelly :.Cheap drug Generic Kamagra .:<a href=http://kamagra100.blog.hr/>online Kamagra Jelly </a> - Generic Kamagra overnight shipping Order
цитирай
7. анонимен - купить черную рубашку
30.10.2012 07:30
Привет!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://spsevastopol.com.ua/user/NagCasepera/>интернет магазин одежды волжский </a> домашние халаты <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#купить-костюм-принцессы»>купить костюм принцессы</a> недорогая одежда через интернет магазин <a href=http://android-apps.ru/user/annougenlache/>детская обувь купить онлайн </a> интернет магазин модной одежды ... Удачи Всем!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-online.blog.hr/>purchase Kamagra in u.s.a. </a> - Buy Kamagra Online From The Best Overseas Pharmacy Store : Super Kamagra Online ajanta pharma : Discount for re 5 7 % <a href=http://info-kamagra.com/>best Kamagra reviewed site UK UK </a> - Cheap Kamagra online prescription
цитирай
8. анонимен - где купить пальто
30.10.2012 23:58
Привет Всем!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://dendygame.ru/index.php?subaction=userinfo&user=HoxSoilereine>купить недорого одежду в украине </a> джинсы для беременных <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#бальные-платья-стандарт»>бальные платья стандарт</a> женская одежда <a href=http://meblivsem.kiev.ua/user/BebyFosefonse/>интернет магазин одежды за границей </a> магазин купальников ... Хороших Вам покупок!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://get-kamagra.blog.hr/>Buy Cheap Kamagra online UK </a> - Kamagra tablets for clearance : Cheap Kamagra in usa : Discount for re 5 7 % <a href=http://online-kamagra.blog.hr/>Kamagra direct 4 u </a> - Buy Generic Kamagra online without RX
цитирай
9. анонимен - купить юбку недорого
03.11.2012 19:43
Как дела?Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://yafotoblog.ru/user/Tuhoppory/>платья для девочек 2 лет </a> куртка для девочки <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#интернет-магазин-одежды-украина»>интернет магазин одежды украина</a> topshop украина одежда <a href=http://www.fytek.com/forum/member.php?action=profile&uid=156174>джинсы ltb купить </a> детские платья нарядные ... Удачи Всем!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>kamagra women effects </a> - Kamagra UK secure sites : kamagra long term side effects : Discount for re 5 7 % <a href=http://kamagra-online-drug-stores.blog.hr/>does Kamagra work for women </a> - kamagra shopping
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: obshtestven
Категория: Лични дневници
Прочетен: 662065
Постинги: 188
Коментари: 83
Гласове: 99
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031