Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2016 11:09 - Цената на тока на 2-ри януари 2016 в България, Франция, Германия и Дания
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 10566 Коментари: 11 Гласове:
12

Последна промяна: 04.01.2016 16:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След като миналата седмица ви показах "Цената на тока по Коледа в България, Франция, Германия и Дания" е редно да видите, ако искате де, продължението на историята и през новата година. Не ли?
И тя изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката):


image

Показанията за съответните страни са както следва, от ляво на дясно и от горе на долу - България, Франция, Германия (и Австрия) и Дания. Цените са в евро за 1 МВт.ч (Мега-Ват-час - 1 МВт.ч = 1 000 кВт.ч). Данните за България са от проведен търг, през миналата садмица, от АЕЦ "Козлодуй" (най-"евтиният" производител), понеже (не)зависимата енергийна борса още си почива. Данните за останалите европейски страни са актуални към днешна дата и можете лично да проверите от:

За Франция, Германия, Австрия и Швейцария
ТУК.

За Дания
ТУК.

В края на миналата 2015-та г. политико-енерГЕПИйната мафия се раздаде на 100%, с любезното съдействие на всички "медии", да ни убеждава, че когато заработи (не)зависимата енергийна борса цената на тока ще скочи още повече.

Честита Новата 2016-та г.!

Следва "
Цената на тока на 4-ти януари 2016 в България, Франция, Германия и Дания".

Георги Котев

 



Гласувай:
12



1. django - Радвам се че има достойни хора като ...
02.01.2016 11:41
Радвам се че има достойни хора като вас, които търсят и осветляват истината. Защото истината и любовтта са основата на живота.
цитирай
2. bgman13 - цитат: "Цените са в евро&q...
02.01.2016 11:53
цитат: "Цените са в евро"

Не е правилно да бъдат в евро. Правилно е да се смята паритета на покупателна способност. Защото цените когато са в евро е възможно в България да бъдат и по-ниски от тия във Франция, Германия и пр., но когато се сметне паритетът на покупателна способност, може пак да излезе, че цената на тока в България е много по-висока от колкото в тия държави. Ако сега се сметне паритета на покупателна способност, ще излезе, че цената на тока в България е в пъти по-голяма от тая, която си я сметнал. Това се смята много лесно от всеки. Само трябва да се изходи от много простата и правилна представа, какво е това цена. Цена имаме дори по времето на натуралната размяна на стоки в историята на развитието на стоково-паричните отношения. Това е количественото съотношение при размяната на две или повече стоки. Което пък се свежда до количественото съотношение при размяната на различните видове труд. Т.е. хората разменят видове труд, който е стока. А различният вид труд произтича от мястото и времето. Това означава, че една чистачка в Германия и една чистачка в България извършват различен вид труд, защото са на различни места. Съответно разликата в заплащането е драстична.

И така, сравняваме покупателната способност да купува ток, на средната работна заплата в България и тая в Германия, Франция и пр. След това можем да сравним по тоя начин и покупателната способност да купува ток на средната работна заплата в България, преди 89та. За да видим, колко е паднала цената на труда в България и колко се е повишила цената на тока от тогава.

След това се сещаме примерно за скорошния разговор, на Ризова с някаква от нивите министърки дето разсъди умозаключително, че цената на тока зависела от търсенето и предлагането. Търсенето в България, по тая логика постоянно пада. В един момент, както е тръгнало българите няма да купуват ток, щото не им трябва. Аз такива като тая вече не искам да ги опровергавам по никой начин. Искам едно - да ги ударя с нещо по главата.
цитирай
3. bgman13 - Има и още една причина, поради която ...
02.01.2016 12:06
Има и още една причина, поради която днешните пари изобщо не могат да бъдат ползвани за мерна единица. Защото това са пари без покритие. А са без покритие, защото нямат собствена стойност, а тая стойност е определена централно - от банко-държавата. Това е така, защото разменната им стойност на пазара, е много по-висока от стойността при тяхното производство. Освен това цената им се определя и от картелната схема, която е наложена от банкодържавата и която е базова хватка, която отменя напълно свободния пазар - лихвата. Имаш ли лихва, нямаш свободен пазар. Мога да го обясня и съм го правил, но в момента няма смисъл да усложнявам ненужно.
При централно определена стойност на парите, хич не може да се твърди, по сто пъти на ден, като Гьобелс, че цената се определя от търсенето и предлагането.

Тука обаче, главното, което трябва да се каже, е че когато мериш нещо, трябва да имаш стабилна мерна единица. Еталоните на мерките за тегло се правят от платино-иридиева сплав и се съхраняват при определена температура и влажност. А мерната единица, наречена "пари", на днешно време се променя по-бързо от метеорологичното време. И никога не е постоянна величина! Как да мериш с такава мерна единица?
цитирай
4. tres1 - Така е момчето,
02.01.2016 22:51
но с това не ни олеква дереджето. Жалкото е, че в т.н. "преход" /от какво към какво също не е ясно/ няма кой и как да удари шалтера на самозабравилите се. Просто в този мрак и мъгла няма как да улучим шалтер и единственото, което може да се направи е да се хванем за палците. Ако някой знае къде го шалтера - нека обади може и да го докачиме. Тук става дума за централният шалтер, не само на енергетиката. Аналогично е положението с течните горива, лекарствата, топлофикациите и изобщо в секторите в които " държавата " ни обслужва, обгрижва или по точно казано ни опуква /"Да живеят данъците и мъдреците които ги измъдрят"/ Все някога обаче момента на ошалтеряването ще настъпи.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Добре е да поместите и цените на бензина,
03.01.2016 01:24
аз Ви изпращам цената от Лос Анжелес - един галон се продава за 2,5 долара. Това е равностойно на цена за литър към 0,75 лв. Защо е така в България също трябва да бъде обяснено, посочвам тагове, които крият обяснението:
Путин, шефа на Лукойл, енергепийните дружества, холдниги и др. подобни, картелите.
цитирай
6. apostapostoloff - Прав е bergman- този постинг е
03.01.2016 07:36
една ПРОВОКАЦИЯ!

Кой в България получава заплатата си в евро бе, аланкоолу?

Давш ли си освен това сметка, че ПОКУПАТЕЛНАТА СИЛА на един лев се равнява на 3 евро.

Какво все мърмориш и хленчиш?! Като не ти харесва тази страна, напусни я!
цитирай
7. gikotev - Re: Прав е bergman- този постинг е
03.01.2016 10:45
Алоо, лелче! Стига кЪрти тез миФки, ма! Първо прегледай пак правилното име на човека, който цитираш и коментираш, а после си прегледай пак инструкциите от Държавна сигурност, за заклеймяване и порицаване на противниците на режима за унищожаване на популацията в територията България.
Не се и надявай повече някоя твоя проклетия да намери място на страниците на блога ми!
цитирай
8. bgman13 - цитат:" Като не ти харесва ...
03.01.2016 13:41
цитат:" Като не ти харесва тази страна, напусни я!"

Еми да - айде да си ходим. Където и да отидем, все ще сме си вкъщи. Рим, Берлин, Париж - пред нас е целий пролетарски свят, на бездомници, които са си вкъщи. Аз съм си избрал Сити ъв Ландън. При всичките брадърс, с име Соломон.

Абе имам все пак и едно възражение. Що ни вадят само тая алтернатива - напусни си къщата, като не ти харесва, че не си господар, дори и в собствената си къща. Щото за мене, верната алтернатива е да изгоним от тука "наши и чужди гости". Като не ми харесва, не да им оставя всичко, което е мое , а не тяхно; а да ги разкарам от тука. В собствения ми дом, покъщнината ми не може да е приватизирана от някой друг, дето не съм аз. И не може той да ми каже на мене "абе като не ти аресва, аре оди си!"
цитирай
9. tres1 - очаква се....ама надали ....
10.01.2016 09:22
Двоен празник ще бъде 3 март за родните шофьори, защото тогава се очаква цените на дизела да ударят дъното.

Прогнозите са литър да се продава по бензиностанциите за около 1,80 лева. Това ще е резултат от срива на петрола на световните борси. Стигна се до рекордно ниски цени, невиждани от декември 2003 г. - 33,44 долара за барел Brent и 32,10 долара за барел от Тексаския еталон WTI.

Срокът, в който евтиният петрол ще се отрази на тарифите по бензиностанциите в страната, е около 50-55 дни. Сметките показват, че това ще стане в навечерието на националния празник, пише "Стандарт".

Цените на бензина А95 и дизела ще паднат до 1,83-,1,85 лв/л малко преди националния празник 3 март. В четвъртък цената на "черното злато" удари 12-годишно дъно, като някои фючърси със срок на доставка средата на февруари се сключваха на цени, невиждани от декември 2003 г. - 33,44 долара за барел Brent и 32,10 долара за барел от Тексаския еталон WTI. И вчера с леки колебания фючърсите за двата типа нефт се сключваха в диапазона 34,01-34,69 долара за Brent и 33,14 - 34,34 долара за щатския WTI. Само от началото на октомври насам петролът се срина с около 63% - от 92,5 до 33,44 долара за Brent и от 90 на 33,14 долара за американския WTI.

Сегашните ниски фючърси на петрола ще се отразят на цените на светлите горива по бензиностанциите в страната след около 50-55 дни - за националния празник. За първи път от доста време насам вчера бензинът А95 се продаваше по основните вериги бензиностанции на по-високи цени от дизела - 1,96-1,97 лв/л, като единствено веригите "Круиз" и SNG предлагажа масовия бензин съответно за 1,91 и 1,93 лв./литър, сочат данните на сайта Fuelo.

На фона на това Petrol, Shell и Lukoil вчера изравниха цените си на дизела на 1,94 лв/л. На останалите вериги дизелът си остана на цените от четвъртък - между 1,95 лв. и 1,98 лв., а на обектите на "Круиз" и SNG се продаваше съответно на 1,89 и 1,92 лв/л.

По публикацията работи: Боряна Павлова Dnes

цитирай
10. tres1 - Още нещо по въпроса, но в световен мащаб, и на ..... на руски
10.01.2016 09:43

https://www.youtube/watch?v=6418QTd0IdY
цитирай
11. tres1 - петролна база
20.01.2016 10:48
Марешки планира да купи петролна база и да внася самостоятелно горива

Бизнесменът твърди, че в България горивата са свръхнадценени


Фармацевтичният бос Веселин Марешки, който отскоро навлезе на пазара на горива, планира да купи петролна база, за да си осигури самостоятелност при вноса. Бизнесменът заяви това в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

В края на миналата година Марешки откри собствена бензиностанция и сериозно засегна конкуренцията, като пусна горива на значително по-ниски цени. Това доведе до километрични опашки пред бензиностанцията му..

Днес бизнесменът коментира, че скоро планира ново намаление на цените на дизела с между 5 и 10 ст. „Печелим от бизнеса си и ще продължаваме да инвестираме. Търсим вариант за купуване на петролна база, за да внасяме самостоятелно горива“, каза той.

По последна информация следващата бензиностанция ще бъде изградена отново във Варна, но предстои откриване на обекти и в цялата страна.

Реалната цена на горивата е тази, която е на международната борса. В България в момента има свръхнадценки по веригата търговец на едро – търговец на дребно – бензиностанция и затова се получава така, че ние купуваме горивата с марж 40-50 ст. над цената на търговеца на едро, коментира още Марешки. "Аз показвам, че точно този висок марж дава възможност за навлизане на нов играч на пазара", твърди бизнесменът.

Според него след няколко месеца по-ниските цени на горивата ще се възприемат за нещо нормално и цялата страна ще се съобразява и ще продава на тези нива.

Марешки обяви, че очаква Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да вземе мерки и да нормализира пазара. Той предлага с решение на парламента да се въведе регулация на търговията и да се сложи максимална надценка за търговците.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9838539
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031